Privatizálják az állami részt a Gránit Bankban

2017.07.20. 12:54

Valutaváltó

Az állam most már eladja a meglévő részesedését a korábban Demján Sándorhoz köthető Gránit Bankban.

A tervezgetés már régebb óta megindult, a banknak két nyelven információs memorandumot kellett készítenie magáról.

A bank irányítása érdemben nem fog változni, mert a bank vezérigazgatója és meghatározó tulajdonosa, Hegedüs Éva olyan részvényekkel rendelkezik, amelyekhez több szavazat párosul. Azért most száll ki az állam, mert most már teljesültek azok a célok, amiknek teljesülnie kellett, de ezeket nem említi az NGM közleménye. Varga Mihály se árult el semmit, hanem inkább olyanokat mondott, hogy 

A gazdaság gyors növekedése és a támogató szabályozás olyan üzleti környezetet teremtettek, ahol minden adott a Gránit Bank hosszú távon stabil és sikeres működéséhez és az állami tulajdonosi szerepvállalásra már nincs szükség.

De a minisztérium szerint mindenesetre nagyon jó döntés volt 2013-től 49 százalékos tulajdonosként beszállni a bankba  és pénzelni, mert  az Varga Mihály szerint "az elmúlt hét évben látványosan növelte üzleti aktivitását, három éve pedig már nyereséget is termel". Emlékezetes volt, amikor törvényt is módosítottunk azért, hogy a Pannónia Nyugdíjpénztár is beszállhasson a Gránit Bankba, tavaly év elején pedig az állam is megtolta még 1,7 milliárddal a céget, hogy pont 49,97 százalékos tulajdonos lehessen. 

Vargáék kétfordulós aukción privatizálják majd az állami vagyont, előbb egy indikatív, majd egy kötelező ajánlatot kell beadni.  év végéig az egészet gyorsan le is szeretnék zárni. A megcélzott potenciális vevőkörről nem adtak  hírt.  Az E&Y a tanácsadó, az eladó pedig az NGM marad, a folyamat nem kerül el Varga Mihálytól más minisztériumhoz, amelyet forrásaink a transzparencia egyik biztosítékaként éreznek. Úgy tudjuk, hogy a konkrét deal felelőse Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár

 Az MRP a munkavállói részvényprogramot jelöli, illetve érdekesség, hogy úgy hírlett, hogy a kisbefektetők közt felbukkant Kovács Levente is, a Bankszövetség főtitkára.