Natália
1 °C
7 °C

Az MNB alelnöke 43 milliós hitelt kapott a munkahelyétől

D  TT20151104023
2017.09.05. 10:40

Ahogy arról korábban írtunk, Matolcsy György jegybankelnök új felesége, a korábban szintén a jegybanknál dolgozó Vajda Zita még házasságuk előtt 32 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt kapott a jegybanktól, ebből vette lakását a Naphegyen. Nem ő volt viszont az egyetlen MNB-s, akit a munkahelye segített hozzá tágas budai lakáshoz: a 24.hu azt írja, hogy 

Nagy Márton, az MNB alelnöke 43 millió forint hitelt kapott a jegybanktól,

ebből vett egy szép tágas társasházi lakást a XII. kerületben. A kölcsönt három éve vette föl a jegybank talán legfontosabb területeiért, a monetáris politikáért és a hitelösztönzésért felelős alelnök, akinek a szabály szerint 30 százalék önrészt azért hozzá kellett tennie a lakásához. Ez viszont nem jelenthetett akkora kihívást, hiszen tavaly például volt olyan hónap, amikor Nagy Márton bruttó 9 millió forintnál is többet keresett, igaz, amikor ügyvezető igazgatóként felvette a hitelt, még csak kicsit több mint 2,75 millió forint volt a havi nettó fizetése. A mostani jövedelme sem csak az alelnöki fizetéséből szedte össze (tavaly az 4,5 millió forint volt havonta), hiszen emellett hat, a jegybank tulajdonában lévő cég igazgatóságában van benne. Nagy Márton karrierjéről itt írtunk részletesebben.

Nagy amúgy szépen törleszti a hitelét, havi 800-900 ezer forint részletet fizet, már csak 8,1 millió forinttal tartozik az MNB-nek. Az MNB-s hitel amúgy eléggé megéri, mert annak kamata a jegybanki alapkamat, ami általában alacsonyabb a piaci kamatoknál, most éppen 0,9 százalék. Az MNB-nél amúgy 402 munkáltatói kölcsönszerződés van még érvényben, ezek közül Nagy Mártoné a harmadik legnagyobb volt. A legnagyobb hitelösszeg, amit az MNB egy dolgozónak kölcsön adott, 50 millió forint volt. A jegybank magyarázata szerint amúgy azért van szükség a munkáltatói kölcsönökre, hogy "a jegybanki vezetők ne kereskedelmi bankoktól vegyenek fel hitelt, elkerülve ezzel az összeférhetetlenségnek még a látszatát is."

Borítókép:  Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (j) beszámolója elmondása után elköszön Nagy Mártontól, az MNB alelnökétől az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. november 4-én.

fotó: Kovács Attila / MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?