Az elsétálás lehetne a megoldás a legnagyobb bajban lévő devizásoknak

2017.11.07. 08:01

Valutaváltó

Több száz kilakoltatást halasztanak majd el annak következtében, hogy nemrég egy törvénymódosítás értelmében úgy hosszabbították meg a kilakoltatási moratóriumot, hogy a jövőben november 15-én, vagyis az eddiginél két héttel korábban kezdődjön meg a moratórium és két hónappal később, április végén járjon le - mondta a Magyar Időknek Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke. 

Schadl elmondta, több esetben az ország végrehajtói november utolsó két hetére tűzték ki az árveréseken elkelt lakások átadását az új vevőknek, és mivel a dátumokat már nem lehet módosítani, az adósok a telet még a régi lakásukban tölthetik.

A végrehajtók vezetője szerint többször előfordult olyan helyzet, amikor az adós mindent megtett az adósság visszafizetésének érdekében, de akár még úgy is maradtak milliós tartozások, hogy az ügyfél mindenét eladta. Schadl szerint ezért érdemes lenne elgondolkodni itthon is a tengerentúlon alkalmazott elsétá­lási jog bevezetésén. Ennek az a lényege, hogy ha az adós minden ér­demi vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett bizonyos feltételek mellett mentesül a megmaradó adósságának megfizetése alól.

Ez Schadl szerint csak szigorú feltételek mellett tudna működni itthon, például csak korábbi devizahitelesek esetében lehetne alkalmazni, és azok esetében, akik a banki hitelüket legalább részben megpróbálták törleszteni, miközben minden más fizetési kötelezettségüket teljesítették. Schadl azt mondta, az új szabályokat a folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazhatnák, így az adósoknak a lakásuk elvesztésével ugyan számolniuk kéne, de legalább a hitel maradéka nem maradna a nyakukon.