Jól járt a Credit Suisse a büntetéssel

2017.11.14. 07:46 Módosítva: 2017.11.14. 07:49

Valutaváltó

Megállapodott a Credit Suisse a New York-i pénzügyi felügyelettel, megelégedésükre csak 135 millió dollárt (36,2 milliárd forintot) fognak fizetni, miután 2008-2015 közt szisztematikusan átverték az ügyfeleiket, írja a BBC.

Az ügy jó pár nagybank globális árfolyam-manipulálási ügyéhez is kapcsolódik: nagy vonalakban elég róla annyit tudni, hogy elég változatosan és tudatosan rántották le az ügyfeleiket. Például szoftveresen lassították az ügyfelek tranzakcióit azok tudta nélkül, és ha a banknak úgy előnyösebb volt adott esetben, akkor visszautasította szoftver a tranzakciót. Kifelé viszont csak hibaüzenetként jelezték a lehúzást, a brókereknek pedig tudatosan kerülniük kellett, hogy erről bármikor beszéljenek az ügyfelekkel.

Vagy épp más nagybankokkal közösen koordináltak egyes árakat, árréseket. "Etikátlannak tűnik, haha" írta például egy másik bank üzletkötője egy Credit Suisse-es kollégájának ennek kapcsán. Összesen viszont csak hét embert rúgtak ki az ügy miatt, őket nem nevezték meg. Ám csak "kereskedőkként" hivatkoznak rájuk, ami miatt nagy eséllyel elég alacsony szintű beosztásban voltak.

A világban a felügyeletek már legalább 10 milliárd dollárnyi büntetést szórtak ki nagybankokra a hasonló, és sok esetben összehangolt devizás ügyleteik miatt. Csak épp a Credit Suisse büntetésének majdnem a háromszorosát kapta a BNP Paribas májusban, ők 350 millió dolláros csekket kaptak New Yorkből. Vagy a brit Barclays hasonló megoldásokért 2015-ben éppenséggel 635 millió dollárt fizethetett.