Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kamu pénzügyi céget jelentett föl az MNB

2018.01.15. 11:48

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti székhelyű CD Insurance Kft.-nek, hogy engedély vagy bejelentés nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet folytasson, a jegybank a társasággal szemben piacfelügyeleti eljárást folytat és büntetőfeljelentést tett - írja az MTI.

Az MNB hétfői tájékoztatása szerint az eddig beszerzett bizonyítékok alapján okkal feltételezhető, hogy a CD Insurance kamat ígérete és visszafizetési kötelezettség vállalása mellett magyar ügyfelektől üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő pénzeszközöket, a társaságnak ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem volt és nincs is engedélye. Az MNB hangsúlyozta, hogy az azonnali eltiltásról szóló végzés semmilyen formában nem érinti a CD Insurance visszafizetési kötelezettségét.

Az MNB szerint a CD Insurance által végzett tevékenységhez olyan személyek kapcsolódhatnak, akik az engedély nélkül portfóliókezelési tevékenységet végző Kingsbourne Ltd.-hez, és ennek a társaságnak bejelentés nélküli függő ügynöki (meghatalmazotti) tevékenységet végző G7 Capital Kft.-hez köthetők. Az utóbbi két társaságot az MNB korábban más piacfelügyeleti eljárásokban már megbüntette.

A jegybank már korábban közzétette a potenciális befektetőknek szóló felhívását honlapja figyelmeztetések menüpontjában, jelezve, hogy a társaság nem szerepel a jegybank nyilvántartásában. Emellett büntetőfeljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál az eddigi bizonyítékok alapján.

A jegybank ismét felhívta a fogyasztók figyelmét: egy-egy szolgáltatás, termék igénybe vétele előtt mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltatónak van-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedélye vagy regisztrációja, így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban, ennek hiányában pedig tegyenek bejelentést az MNB-nél.