Erzsébet
1 °C
4 °C

Még mindig tartanak az eladósodástól a magyarok

D KOS20130115020
2018.01.26. 05:24

Régiós összehasonlításban még nagyon kevéssé vannak csak eladósodva a magyar háztartások, bár több tényező is arra ösztönzi majd a magyarokat, hogy vegyenek föl hitelt - írja legfrissebb elemzésében a Bankmonitor.hu. Ebből az látszik, hogy bár utóbbi fél-egy év tapasztalatai alapján igencsak megnőtt az érdeklődés a hitelek iránt, még mindig van tér a növekedésre, attól pedig nem kell nagyon aggódni, hogy nemzetközi szinten is kiemelkedően eladósodnának a magyarok. 

Az OECD 2017 közepi adatai alapján a főbb európai régiók közül nálunk a legalacsonyabb a hitelek aránya a pénzügyi megtakarításokhoz képest. Ez közelebbről nézve azt jelenti, hogy 

minden 1 forint hitel mellett 4 forint megtakarítás volt a magyar háztartásoknál. 

Ez nagyrészt a devizahitel-válság alatt átélt sokk miatt lehet így, ami eléggé elvette a magyarok kedvét az eladósodástól. Ez a nemzetközi statisztikákon is meglátszik, a háztartások hiteleinek aránya a megtakarításaikhoz képest Magyarországon jóval alacsonyabb, mint a szomszédos országokban vagy Európa már régióiban. 

oecd1180124
Grafika: Bankmonitor

A régióban a válság óta egész máshogy alakult a bankhitelek növekedése, mint Magyarországon: a Visegrádi 4-eknél és Szlovéniában összességében  2008 vége és 2017 közepe között 69 százalékkal nőtt a hitelállomány, míg Magyarországon 27 százalék volt a visszaesés mértéke. Persze ez utóbbi adatban a hitelektől való távolmaradás mellett benne van az is, hogy időközben volt lehetőség végtörlesztésre a hitelek forintosítására is. 

A Bankmonitor azt is megnézte, hogy ha a magyar lakosság úgy adósodna el, mint a régió, akkor mennyivel kellene több hitelt felvennie a magyaroknak.

Az "elmaradás" összességében 4700 milliárd forint,

vagyis akkor lenne olyan a hitelállomány, mint a régióban, ha minden hazai foglalkoztatott felvenne 1 millió forintos hitelt. 

oecd2180124
Grafika: Bankmonitor

Az elmúlt negyedévekben kibontakozó tendencia alapján arra lehet következtetni, hogy a régió és Magyarország közötti különbség a hitelezésben csökkenhet. Ezt segíti elő, hogy 

  • ma már forint lakáshitelek kamata is kellően alacsony, vagyis árfolyamkockázatot már nem futnak a háztartások,
  • a felvett hiteleken belül magasabb a hosszabb távon rögzített kamatú hitelek aránya, amit segít a fogyasztóbarát lakáshitelek elterjedése is, 
  • a jegybank adósságfék szabályainak köszönhetően akkora kockázatot nem tudnak felvállalni az emberek/családok, mint korábban,
  • a hitelfelvételkor sokkal több információval rendelkezik a lakosság, és egyre szélesebb körben elérhetők a banki termékeket összehasonlító oldalak/alkalmazások. 

A legfőbb kihívás a Bankmonitor véleménye szerint a kamatszint és annak várható emelkedése. A következő években a jelenlegi nyomott szintekről megindulnak a kamatok is felfelé, erre egyébként már a jegybank is utalt a legfrissebb stabilitási jelentésében. Ezért is kell nagyon alaposan meggondolni, hogy az olcsóbb, de akár 3-6 havonta változó kamatú hitelt választják-e a háztartások, vagy az elsőre drágábbnak tűnő, de több évre rögzített kamatú hiteleket. 

(Borítókép:  Koszticsák Szilárd /  MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?