Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU is segíthet a devizahiteles pereknél

2018.05.03. 15:32

Evgeni Tancsev uniós bírósági főtanácsnok szerint vizsgálhatja nemzeti bíróság a devizahiteleknél az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő, jogszabályban rögzített feltétel tisztességtelenségét,

ha a szerződésben nem világosan és érthetően fogalmaztak,

írja az MTI. 

Ez azért érdekes, mert egy magyar devizahiteles pernél a Fővárosi Ítélőtábla azzal a kérdéssel fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy a nemzeti bíróság értékelheti-e tisztességtelennek az árfolyamkockázatot a kölcsönt felvevőre terhelő feltételét akkor is ha egy ilyen feltétel érvényes a magyar jogszabályok szerint.

2014 ugyanis hiába szüntettünk meg törvényileg néhány potenciálisan tisztességtelen feltételt és utána hiába forintosítottak minden ilyesmi szerződést, az utána jövő törvényeink továbbra is a felvevőre terhelték az árfolyamkockázatot. Az Indexen korábban interjúztunk egyébként a friss közgazdasági Nobel-díjas Richard Thalerrel, ő is elég egyértelműen kifejtette, hogy mi nincs rendben itt alapjaiban a kockázatmegosztással.

Tancsev főtanácsnok indítványa nem köti a bíróságot ezzel együtt.