Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magántőkealap mögé bújt Mészáros Lőrinc, de most kikukucskált

2018.05.04. 15:08

Közleményben bújt elő Mészáros Lőrinc és felesége, bejelentették, hogy övék az óriási Konzum Magántőkealap. A magántőkealapokról annyit kell tudni, hogy ezekkel gyakorlatilag anonimitásban maradhatnak Magyarországon bankok, szállodák, tőzsdei részvénycsomagok végső haszonhúzói. 

Ugyanis egy 2014-es törvényre támaszkodva ma már nincsen szüksége offshore cégekre nálunk, mert a magántőkealapok segítségével teljesen rejtve maradhatnak a nyilvánosság elől. Bővebben itt olvashat a témáról, és hogy mennyire imádják a NER haszonélvezői ezt a károsnak tűnő megoldást. 

A mostani bejelentéssel maguk az érintettek álltak elő. Ez leginkább azt jelezheti, hogy Mészáros és Mészárosné először valamiért nem szerették volna, ha mindenki tudja, hogy ők állnak a gigantikusra hízó konzumos birodalom mögött. Most viszont már mindegy nekik, jó eséllyel azért is, mert nyilvánvalóan látszik, hogy a magyar társadalomban sem kelt különösebb felzúdulást, ha a miniszterelnök gázszerelő bizalmasa hirtelen az ország leggazdagabb milliárdosai közé emelkedik megkérdőjelezhető közbeszerzések, állami bizniszek révén. 

Ha kíváncsi a kapcsolódó háttérsztorira is, hogy minek kell iszonyú tranzakciós költségekkel és bonyolultan folyton össze-vissza pakolgatni a NER oligarcháinak vagyonelemeit, akkor annak itt olvashat utána.