Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A bankok dolgozói sem ússzák meg a robotizációt

2018.06.13. 16:10

Azt hiszi, a gyári munkások lesznek az elsők, akik elvesztik a munkájukat a robotok térnyerése miatt? Hát, lehet, hogy ők is ott ülnek majd a patkán, de lesz mellettük egy csomó banki ügyintéző is, az biztos. Legalábbis ezt jósolja az egyik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Citi elnök-vezérigazgatója, Jamie Forese, aki a Financial Times kérdésére azt mondta

a következő öt évben a bank 20 ezer ügyintéző dolgozójának a felét el kell majd bocsájtani a robotizáció miatt.

Hasonlóan nyilatkozott korábban a lapnak a Deutsche bank vezetője, John Cryan is, aki szerint a bank dolgozóinak a felét gépek és programok váltják majd le a közeljövőben. A Barclays vezetője, Tim Throsby pedig azt mondta a lapnak, hogy azoknak a banki dolgozóknak, akiknek "a munkaköre leginkább a billentyűzet nyomogatásából áll, nincs túl fényes jövője". 

A Financial Times szerint ha ez a trend az egész befektetési banki iparágban így alakul, akkor a következő pár évben gyorsabban szűnhetnek meg az állások a szektorban, mint a 2007-es válság után, amikor gyakorlatilag összeomlott a globális bankrendszer.