Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Külön hitellel állt elő az Erste a társadalmi vállalkozásoknak

2018.07.16. 15:40

A hátrányos helyzetű csoportok támogatására, pozitív társadalmi hatások elérésére létrejött non-profit szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak és szövetkezeteknek hozott létre egy külön számlavezetési csomagot és egyszerűsített hitelt az Erste Bank - olvasható a bank közleményében.

Az Erste Csoport június közepén írt alá a hét országra – köztük Magyarországra – kiterjedő garanciamegállapodást az Európai Unió intézményeihez tartozó Európai Beruházási Alappal, amelynek révén a társadalmi vállalkozások és civil szervezetek alacsonyabb kamat és kevésbé szigorú fedezeti követelmények mellett részesülhetnek egy 50 millió eurós hitelkeretből.

Az Erste Bank a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) keretében nyújtott garanciavállalás mellett nyújt hitelt a társadalmi vállalkozások számára akár 150 millió forintos keretösszegig. A bank 50 milliós hitelösszegig egyszerűsített dokumentáció mellett, fedezet bevonása nélkül ad kölcsönt a társadalmi vállalkozásoknak (a cégbejegyzés, a nullás adóigazolás és a társadalmi hasznossági nyilatkozat mellett egy cashflow kimutatás és egy üzleti terv elegendő). Ennél nagyobb összegű hitel esetén az egyedi tanácsadás során döntenek a fedezeti elemekről és a szükséges dokumentumokról. 

A társadalmi vállalkozásoknak emellett olyan számlavezetési csomagot is kínál júliustól a bank, amelyben díjmentesek a bankon belüli átutalások, a kártya és az internetbank. A csomag választására profitorientált vállalkozások is jogosultságot szerezhetnek, amennyiben bevételük felét társadalmi hatású tevékenységbe fordítják, vagy, ha dolgozóik legalább 50 százaléka megváltozott munkaképességű munkavállaló.

Az Erste már eddig is foglalkozott a társadalmi vállalkozásokkal: a bank júniusban zárta le közel két éves, az Erste Stiftunggal (ERSTE Alapítvánnyal), az IFUA Nonprofit Partnerrel és a SIMPACT-tel közös, az EU által társfinanszírozott SEEDS (Social Enterprise Establishment and Development Support) programját, amelyben az esélyegyenlőtlenséget csökkentő, a rászorulók életminőségének javítását elősegítő társadalmi vállalkozásoknak kínált segítséget. Szalay Orsolya, az Erste Social Banking területének vezetője szerint a program alkalmat adott a banknak arra, hogy feltérképezze és megismerje a társadalmi vállalkozások speciális igényeit, így számukra előnyös ajánlatokkal jelenhessen meg a piacon.