Külön hitellel állt elő az Erste a társadalmi vállalkozásoknak

2018.07.16. 15:40

Valutaváltó

A hátrányos helyzetű csoportok támogatására, pozitív társadalmi hatások elérésére létrejött non-profit szervezeteknek, egyesületeknek, alapítványoknak és szövetkezeteknek hozott létre egy külön számlavezetési csomagot és egyszerűsített hitelt az Erste Bank - olvasható a bank közleményében.

Az Erste Csoport június közepén írt alá a hét országra – köztük Magyarországra – kiterjedő garanciamegállapodást az Európai Unió intézményeihez tartozó Európai Beruházási Alappal, amelynek révén a társadalmi vállalkozások és civil szervezetek alacsonyabb kamat és kevésbé szigorú fedezeti követelmények mellett részesülhetnek egy 50 millió eurós hitelkeretből.

Az Erste Bank a foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) keretében nyújtott garanciavállalás mellett nyújt hitelt a társadalmi vállalkozások számára akár 150 millió forintos keretösszegig. A bank 50 milliós hitelösszegig egyszerűsített dokumentáció mellett, fedezet bevonása nélkül ad kölcsönt a társadalmi vállalkozásoknak (a cégbejegyzés, a nullás adóigazolás és a társadalmi hasznossági nyilatkozat mellett egy cashflow kimutatás és egy üzleti terv elegendő). Ennél nagyobb összegű hitel esetén az egyedi tanácsadás során döntenek a fedezeti elemekről és a szükséges dokumentumokról. 

A társadalmi vállalkozásoknak emellett olyan számlavezetési csomagot is kínál júliustól a bank, amelyben díjmentesek a bankon belüli átutalások, a kártya és az internetbank. A csomag választására profitorientált vállalkozások is jogosultságot szerezhetnek, amennyiben bevételük felét társadalmi hatású tevékenységbe fordítják, vagy, ha dolgozóik legalább 50 százaléka megváltozott munkaképességű munkavállaló.

Az Erste már eddig is foglalkozott a társadalmi vállalkozásokkal: a bank júniusban zárta le közel két éves, az Erste Stiftunggal (ERSTE Alapítvánnyal), az IFUA Nonprofit Partnerrel és a SIMPACT-tel közös, az EU által társfinanszírozott SEEDS (Social Enterprise Establishment and Development Support) programját, amelyben az esélyegyenlőtlenséget csökkentő, a rászorulók életminőségének javítását elősegítő társadalmi vállalkozásoknak kínált segítséget. Szalay Orsolya, az Erste Social Banking területének vezetője szerint a program alkalmat adott a banknak arra, hogy feltérképezze és megismerje a társadalmi vállalkozások speciális igényeit, így számukra előnyös ajánlatokkal jelenhessen meg a piacon.  • Bérelnék
  • Bankszámla