Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

30 millióra büntetett egy hitelközvetítőt az MNB

2018.08.10. 15:06

A Magyar Nemzeti Bank 30 millió forint bírság megfizetésére és a jogsértések megszüntetésére kötelezte a pénzpiaci független közvetítőként működő City Hitelbróker Kft.-t, - közölte az MNB az MTI-vel pénteken. A cég reakciója szerint az előírtakat határidőre teljesítik. Az MNB többek közt nyilvántartási, panaszkezelési és adatszolgáltatási hiányosságokat talált a közvetítőnél.

A társaság több esetben is megsértette az ügyféltájékoztatási, igényfelmérési és iratmegőrzési kötelezettségét, egyes pénzügyi termékeknél pedig hosszabb ideig csak egy intézmény ajánlatait közvetítette ügyfeleinek. A társaság nevében közvetítést végző több személy nem felelt meg a tevékenység végzéséhez szükséges szakmai és személyi feltételeknek sem.     

A 2014. január 1-től kezdődő időszakot áttekintő jegybanki vizsgálat hiányosságot talált a társaság szerződéskötést megelőző ügyféltájékoztatási, igényfelmérési és ajánlatátadási eljárásában is. 

A bírságösszeg meghatározása során súlyosbító körülménynek számított, hogy a közvetítő ügyfélérdekeket védő előírásokat sértett meg, és hogy a nyilvántartási és iratmegőrzési hiányosságok  sok ügyfelet érintettek. A jegybank kötelezte a társaságot, hogy a feltárt jogsértéseket szüntesse meg és a felügyeleti intézkedések végrehajtásáról a határozat átvételét követő 90 napon belül számoljon be a jegybanknak.

A City Hitelbróker Kft. azt közölte, hogy már a vizsgálat alatt megkezdte az intézkedéseket, hogy megfeleljen az MNB határozatában foglaltaknak, a szükséges változtatások jelentős részét elvégezték, illetve legkésőbb a megadott határidőig teljesítik. A belső folyamatokat, szabályzatokat ennek megfelelően módosították, a jövőben pedig még nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy tevékenységük, működésük során minden hiányosságot kiküszöböljenek - hangsúlyozták. A társaság a kiszabott bírságot a megadott határidőig rendezi, ez a cég zavartalan működését nem befolyásolja - jelezték reagálásukban.