Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tisztességtelen szerződési feltételek miatt vesztett pert egy bank

2018.10.01. 16:29 Módosítva: 2018-10-01 21:12:38

Pervesztes lett egy külföldi tulajdonú bank a Fővárosi Ítélőtábla előtti közérdekű perben - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség hétfőn az MTI-vel. A perben, amelyet az ügyész kezdeményezett egy meg nem nevezett bank ellen, a bíróság jogerősen megállapította, hogy 

tisztességtelenek voltak és ezért érvénytelenek a fogyasztói szerződésekben alkalmazott általános szerződési feltételek.

  • A bíróság tisztességtelennek ítélte azt a kitételt, hogy a bank mentesül a felelősség alól a bankkártyákkal kapcsolatos jóvá nem hagyott fizetési műveleteknél, például amikor valaki ellopta az ügyfél kártyáját és vásárol vele. Ez a feltétel a bíróság szerint a bizonyítási terhet a fogyasztó hátrányára fordítja meg. 
  • Azt is tisztességtelennek találta a bíróság az egyik, előtörlesztési díjat érintő kikötést is, mert a jogszabálytól eltérően határozza meg az előtörlesztési díjat, amit a fogyasztónak fizetnie kell, illetve a jogszabállyal ellentétes értelmezésre ad lehetőséget.
  • Egy másik kikötés azért érvénytelen, mert a jogszabályok előírásaival szemben nem differenciál, hanem egységesen, valamennyi szerződésre az előtörlesztett összegre vetítve határozza meg az előtörlesztési díj fizetési kötelezettséget. A 2010. március 1. előtt kötött szerződések esetén pedig nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az a fogyasztó előtörlesztéséhez kapcsolódó közvetlen költségek felszámítását, és nem a bank egyéb kártalanítását tartalmazza.
  • Az ítélet szerint tisztességtelen a folyósítási díjra vonatkozó kikötés is, mert a jogszabálytól eltérően a hitelkockázat mértékéhez igazodóan teszi lehetővé a bank számára az egyszeri folyósítási díj felszámítását, és azt nem a folyósítással felmerülő közvetlen költségekhez igazítja. 

Az egyik kikötést már az elsőfokú eljárásban is jogerősen érvénytelennek minősítette a bíróság, mert a  bank vételi jogára vonatkozó kikötése jogszabályba ütközött.