Albert, Lipót
2 °C
12 °C

1,5 millió magyar csúszik a hiteltörlesztővel

2018.10.15. 11:00

Másfél millió lakossági mulasztást tartanak nyilván a lakossági hitelinformációs rendszerben, ami még mindig nagyon sok, de a helyzet sokat javult – írja a Világgazdaság.

A BISZ Központi Hitelinformációs Zrt. adatai szerint szeptember végén 1,471 millió fennálló mulasztást tartottak nyilván a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), szemben a 2017 végi 1,583 millióval  Az összes – tehát a megszűntekkel együtt számolt – lakossági mulasztás száma 1,75 milliót tett ki szep­tember végén a BISZ Zrt. adatai szerint, ami 6,1 százalékkal kisebb a 2017 decemberében mért 1,86 milliónál.

Az adatokból az is látszik, hogy egyre több embernek van hitele:

  • olyan magánszemélyekből, akiket valamilyen hitelszerződésük miatt tartanak nyilván, szeptember végén már 5,04 milliót regisztrált a hitelinformációs társaság, 20 ezerrel többet a decemberinél.
  • A rendszerben szereplő összes szerződés száma a kilencedik hónap végén megközelítette a 9,72 milliót, ez majdnem 70 ezres növekmény a múlt év végihez képest. 

Lassan, de folyamatosan nő az egy főre jutó hitelszerződések átlagos száma is: ez szeptember végén 1,93 volt, míg 2017 decemberében 1,92. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikái alapján a háztartások hitelportfólióján belül a nem teljesítő elemek aránya 8,4 százalékot ért el június végén, szemben az egy évvel korábbi 12,9 százalékkal. Ezen belül a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya 9,2-ről 5,5 százalékra csökkent egy év alatt.

A hitelezés trendjeiről ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?