Csányi Sándor a lakástakarékokról: Nem látok problémát

2018.10.16. 12:09

Valutaváltó

"Tegnap meccs volt, hajnalban értem haza, a kollégáimmal még nem igazán konzultáltam” – mondta el a Hvg.hu-nak a lakás-takarékpénztárakat érintő javaslattal kapcsolatban Csányi Sándor.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a lap kérdésére elmondta, hogy a hírekből tájékozódott a szigorításra vonatkozó módosítási javaslatról, a Bankszövetséggel nem folyt tárgyalás ezzel kapcsolatban.

Csányi szerint az üzleti környezet szempontjából aggályos lehet az, hogy ilyen rövid idő alatt zavarnak le egy ilyen horderejű döntést, de "az ilyen típusú intézkedéseket nem szokták fél-egy évvel korábban bejelenteni, mert akkor évekre el lehetne tolni a hatását.” Ezzel arra utalhatott, hogy a számlák után járó állami támogatás azt követően egyből megszűnik új számla kötése esetén, hogy Áder János aláírja a törvénymódosítást.

Üzletileg egyébként nem számít jelentős változásra: „ha arról lenne szó, hogy egy jövedelemforrás, vagy egy támogatott hitel lehetősége esne ki a lakosság vagy a bankok számára, akkor talán nagyobb problémát jelentene, de ez felhasználásra kerül további lakástámogatási célokra, így nem látok problémát” - mondta arra utalva, hogy az indoklás szerint a csok jobban szolgálja a kormány céljait a lakhatási támogatások területén, ezért a pénzügyi forrásokat arra a területre csoportosítanák át.

Elég korlátozott a lakás-takarékpénztárak által felhasznalható forrás köre – ha a támogatást szélesebb körben lehet felhasználni, akkor kedvező is lehet ez a változás – mondta Csányi, aki erre lát esélyt.

A lakástakarék állami támogatásának megszüntetésérők  itt  írtunk részletesebben.