Már a budapesti tőzsdén is árulják az orosz fejlesztési bank kötvényeit

2019.03.27. 11:44

Valutaváltó

Megkezdődött a kereskedés a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) értékpapírjaival szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) - írja az MTI. A pénzintézet egy kötvényaukció keretében mintegy 2,47 millió darab, intézményi befektetőket célzó forintalapú kötvényt bocsátott ki a múlt héten, 24,7 milliárd forint értékben.

A Nemzetközi Beruházási Bankról már korábban is írtunk, leginkább amiatt, mert az orosz kormányhoz köthető bank gyakorlatilag mindent megkap a magyar kormánytól, amire csak vágyhat: adó- és járulékmentességet, védett – de ellenőrizhetetlen – székházat, elnöki rezidenciát, korlátlan beutazási lehetőséget, sőt diplomáciai mentességet a bank dolgozóinak. Éppen emiatt sokak szerint felmerül a kockázata, hogy orosz hírszerzők és titkosszolgálati, pénzügyi műveletek fedésére használhatja majd Moszkva azt a Nemzetközi Beruházási Bankot.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára a szerdai csengetési ceremónián kiemelte: a kötvénykibocsátás a magyar piacon jelentősnek számít, hozzájárul a szervezet tagállami tőkepiacainak megerősítéséhez, és növeli Magyarország pénzügyi központ szerepét is. Gion szerint emellett az NBB működése megfelel a legmagasabb szintű nemzetközi előírásoknak, amelyet a hitelminősítők mellett már a piaci szereplők is elismernek.

Az államtitkár hozzátette, hogy a vállalkozások finanszírozására és a tagállamok infrastrukturális fejlesztésére összpontosító bankról 2017 óta már számos alkalommal hoztak felminősítő döntést, így a hitelminősítői konszenzus szerint az A3/A mínusz fokozatban van, ez kettővel magasabb, mint Magyarországé. A kötvényértékesítés azt is mutatja, hogy a bank komolyan tervez fejleszteni és befektetni mind a 9 tagállamában közöttük Magyarországon, és mindezt transzparens módon teszi.

Magyarország a harmadik legnagyobb részvényese az orosz banknak,

amelynek eredményes működése az ország számára is előnyös, ezért a magyar kormány üdvözli a sikeres kötvénykibocsátást - jelentette ki Gion Gábor és hozzátette, hogy a pénzintézetnek öt uniós és egyben NATO-ország a tagja - Magyarországon kívül Bulgária, Csehország, Szlovákia és Románia -, amelyeknek több mint 50 százalékos, míg Oroszországnak kevesebb mint 47 százalékos részesedése van.

Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója közölte: a tőzsde stratégiájában kiemelt helyet foglal el a kötvényfinanszírozás elősegítése, ezért fontos, hogy rövid időn belül a Nemzetközi Beruházási Bank már a második külföldi kötvénykibocsátó a budapesti tőzsdén. A bank budapesti székhelyének megnyitása emellett számos lehetőséget teremt a magyar gazdaság szereplőinek, elősegíti vállalatok nemzetközi piacra jutását. Az NBB értékpapírjait a bécsi, a prágai, a bukaresti és a budapesti tőzsdén is jegyzik - közölte.

Jozef Kollar, első alelnök, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának tagja arról beszélt, hogy az intézmény mint multilaterális fejlesztési bank, a helyi pénznemben történő kötvénykibocsátásaival valósítja meg egyik stratégiai célkitűzését az adott tagállam, ezúttal Magyarország tőkepiaci fejlődésének előmozdítását. Közölte: a bankot a Standard & Poor's hitelminősítő intézet a hónap első felében "A mínusz" besorolásra minősítette fel.

Az NBB március 20-án tartott eredményes kötvényárverés során 3 éves futamidejű, 2 százalékos fix kamatozású, 24,7 milliárd forint értékű kötvényt értékesített.

Az 1970-ben alapított banknak 9 európai és ázsiai ország, köztük Magyarország a tulajdonosa. A kötvénykibocsátási tranzakció az OTP Bank és az UniCredit Bank közreműködésével valósult meg. A kötvényből befolyó összeget az NBB a tagországokban, beleértve Magyarországot is, futó hitelezési tevékenységének finanszírozására, valamint hitelek refinanszírozására fordítja.