Több ezren kaphattak rossz igazolást a babaváró hitelhez

2019.07.30. 13:18

Valutaváltó

Sok babaváró hitelre jelentkező kapott olyan tb-jogviszony igazolást, amit a bankok nem tudnak elfogadni, ezért sok jelentkezőnek napokkal tovább tart az igénylési folyamat - írja közleményében a Bank360.hu. 

A kormány új családvédelmi programjának részeként meghirdetett, 10 milliós, kamattámogatott hitelt július elsejétől lehetett volna igényelni, akkor viszont gyakorlatilag senki sem tudott még jelentkezni. Szintén ekkortól lehetett ugyanis kikérni a hiteligényléshez feltétlenül szükséges tb-jogviszony igazolást a kormányablakoktól és járási hivataloktól. Az első napokban tehát nem a bankfiókokban, hanem ezekben az intézményekben alakultak ki hosszú sorok a legfeljebb nyolc napon belül kiállított dokumentumokért.

Július közepén viszont kiderült: az első napokban igénylők eltérő igazolásokat kaptak, amelyek nem felelnek meg a banki elvárásoknak.  Július 17-től érhető el az a formanyomtatvány, amely egységes, minden bank számára elfogadható. Akik most igényelnek, már megfelelő dokumentumot kapnak.

A rossz igazolás leginkább azoknak az igénylőknek problémás, akiknek hamarosan megszületik a babájuk, főleg, ha az igazolást már augusztusban kapják meg. A bankok viszont, úgy néz ki, találtak megoldást a problémára:

felfüggesztik a hiteligénylést és hiánypótlást kérnek, azaz az igénylés dátuma nem módosul, és nem csúszik át a baba megszületése utáni időszakra.

A bankok már jelezték, hogy ez a probléma elég sok ügyfelet érinthet, több ezren vannak, akiknek hiánypótlásra van szükségük.Ezeknek az ügyfeleknek az igénylését viszont nem utasítja el a bank, hanem az új tb-igazolás leadásával folytatható a már megkezdett hitelfelvétel.