Bajban az élelmiszer-feldolgozók

2008.04.24. 14:19

A múlt évben Magyarországon az élelmiszeripari termelés 4,7 százalékkal, a belföldi értékesítés pedig 5,6 százalékkal csökkent. Folláth Györgyné, az ÉFOSZ főtitkára azt mondta: az élelmiszeripar azért került rendkívül nehéz helyzetbe, mivel az alapanyagárak az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek, továbbá az emberek anyagi lehetőségei szűkültek, azaz mérséklődött a fizetőképes kereslet. Magyarországon az elfogyasztott élelmiszerek jelentős hányada külföldről származik. Míg az uniós csatlakozást megelőzően a Magyarországon eladott élelmiszerek 90 százaléka belföldi előállítású volt, addig jelenleg ez az arány már csak 75-76 százalékos. Tavaly az élelmiszerek fogyasztói ára mintegy 11,5 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a termelők átadási ára csak 8,5 százalékkal lett magasabb.

MTI