Ilona
17 °C
32 °C

Kevesebbet eszünk, kevesebbet veszünk magyar terméket

2008.04.24. 14:00

A múlt évben Magyarországon az élelmiszeripari termelés 4,7 százalékkal, a belföldi értékesítés pedig 5,6 százalékkal csökkent - hangoztatta Boródi Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) ügyvezető elnöke csütörtökön Budapesten, a szövetség küldött-közgyűlésén. Folláth Györgyné, az ÉFOSZ főtitkára az elmondta: az élelmiszeripar azért került rendkívül nehéz helyzetbe, mert az alapanyagárak az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek, továbbá az emberek anyagi lehetőségei szűkültek, azaz mérséklődött a fizetőképes kereslet. Magyarországon az emberek jövedelmük 27 százalékát fordítják élelmiszerre. A múlt évben az élelmiszeripari ágazat árbevétele mintegy 2.600 milliárd forint körül mozgott. Magyarországon az elfogyasztott élelmiszerek jelentős hányada külföldről származik. Míg az uniós csatlakozást megelőzően a Magyarországon eladott élelmiszerek 90 százaléka belföldi előállítású volt, addig jelenleg ez az arány már csak 75-76 százalékos.

MTI