Indul az eperszezon

2008.05.23. 12:30

A sokévi átlagnál egy héttel korábban, május végén indul az eperszezon a Szentendrei-szigeten, ahol jók a terméskilátások. Vaczó Sándor gazdálkodó az MTI-nek elmondta: a szigeten 10 hektáron rendezkedtek be a helybéliek epertermesztésre, hozzávetőleg 100 család foglalkozik ezzel, többségük melléktevékenységként. A becslések szerint hektáronként 8-12 tonnányi termésre lehet számítani, aminek nagy részét a budapesti piacokon értékesítik a gazdák. Lux Róbert, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács alelnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az országban összesen 10-12 ezer tonna eper terem. Az európai eper-nagyhatalomnak számító Spanyolországban évi 300 ezer, Lengyelországban 180-200 ezer tonnányi terméssel számolnak. Hozzátette, hogy a magyar eper ízét, zamatát tekintve "veri az egész nemzetközi mezőnyt". Magyarországon Csongrád megyében termesztik a legtöbb epret - mondta a terméktanács alelnöke, aki szerint hektáronként másfél-kétmillió forintos beruházás árán 15-20 tonna terméssel lehet - jó esetben - számolni, és 15 hektár felett már nyereséges lehet a nagy szakértelmet igénylő vállalkozás.

MTI