Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A GKI emelné az étkezési jegyek adómentes értékét

2008.09.16. 15:33

A hideg étkezési utalványok 6 ezer forintos adómentes értékének megtartását, esetleg 7 ezerre emelését, illetve a meleg utalványok esetében 12 ezer forintról 13-14 ezer forintra növelését javasolja a GKI Gazdaságkutató Zrt., ami számításik szerint 3-4 milliárd forintos többlet költségvetési terhet jelentene az ideihez képest. A már megismert adóváltozási elképzelések közül a béren kívüli juttatások 11 százalékos egészségügyi hozzájárulása a piac stagnálását, vagy átmeneti csökkenését okozná, nem kedvezne se a munkáltatóknak, se a munkavállalóknak, és az állam sem jutna hozzá a remélt nagyságú bevételhez. A felmérés szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények - alacsony növekedési ütem, elenyésző reálkereset bővülés és az inflációt meghaladó élelmiszerár drágulás - miatt az étkezési utalványok - különösen a meleg étkezési jegyek - szerepe felértékelődik.
A piac mérete megközelíti a 300 milliárd forintot. Jelenleg hideg utalványt 1,5 millióan, meleg utalványt egymillióan használnak. A hideg utalványok átlagértéke 5.614 forint, a meleg utalványoké 11.127 forint munkavállalónként és havonta. A versenyszférában 2008 elején a dolgozók 49 százaléka részesült hideg, 32 százaléka meleg étkezési utalványban. Az utalvány-elfogadó helyek számára a rendszer biztos, kalkulálható forgalmat biztosít, 72 százalékuk szerint megéri foglalkozni a jeggyel. A vendéglátóhelyek vezetőinek válaszai alapján mintegy 4000 munkahelyet tart fenn az utalványrendszer.

MTI