Még 1400 milliárd dollár kellene az amerikai bankoknak

2009.02.11. 18:40

Tavaly még 1000-2000 milliárd dolláros veszteséget jósolt Nouriel Roubini a válság miatt az amerikai pénzügyi szektorban, azonban a közgazdász professzor már akkor figyelmeztetett, hogy amennyiben hosszan elhúzódik a recesszió, ennél nagyobb veszteségekre is felkészülhetünk. Mostanra az amerikai bankok által leírt veszteségek meghaladták az 1000 milliárd dollárt, és már az IMF és a Goldman Sachs is úgy véli, hogy a leírások elérhetik a 2000 milliárdot is.


Tavaly még 1000-2000 milliárd dolláros veszteséget jósolt Nouriel Roubini az amerikai pénzügyi szektorban, azonban a közgazdász professzor már akkor figyelmeztetett, hogy amennyiben hosszan elhúzódik a recesszió, ennél súlyosabb veszteségekre is felkészülhetünk.

A bankok tőkeszerkezete leírások következtében látványosan megrongálódott, akik eközben megpróbáltak minél több eszközt értékesíteni, hogy forráshoz jussanak, valamint hogy elkerüljék a leminősítést. Roubini szerint az amerikai bankszektornak az eddigi kormányzati tőkeinjekciók mellett további 1400 milliárd dollárnyi forrásra lenne szüksége ahhoz, hogy tőkeellátottsága elérje a válság előtti szintet. A fenti adatok alapján nyilvánvaló, hogy az amerikai bankok súlyos likviditási problémákkal küzdenek, akárcsak a brit és európai társaik.