Elküld a Falco 120 dolgozót

2009.02.27. 16:21 Módosítva: 2009.02.27. 16:32

Több mint 120 embert elbocsát a forgácslapgyártással foglalkozó szombathelyi székhelyű Falco Zrt. A cég tulajdonosa, a nemzetközi Kronospan cégcsoport ausztriai központja pénteken jelentette be: valamennyi telephelyén költségtakarékossági lépéseket tesz.

"A magyarországi Falco üzemben, Szombathelyen a faforgácslap gyártása átmenetileg leállításra kerül, csakúgy, mint Szlovákia keleti felén található presovi üzemben is. A Romániában, Sebesen működő gyár is ideiglenesen kapacitást von ki a piacról azáltal, hogy forgácslap és MDF-lap gyártósorait váltakozva működteti" - írták a közleményben.

Szombathelyen és Presovban, a piaci helyzet miatt a cégek kénytelenek összesen 250 dolgozótól megválni. A tervezett létszámcsökkentés eredetileg 180 embert érintett volna a szombathelyi gyárban. Az érintett dolgozók néhány napja tudták meg, hogy személy szerint kiket bocsátanak el. A felmondóleveleket az érintett dolgozók egy hónap múlva kapják kézhez.

A részletekről még folynak a tárgyalások a munkaügyi szervezettel, a felmondási időre járó bért és a törvényesen járó végkielégítéseket azonban mindenkinek kifizetik. A Falco Zrt.-nél foglalkoztatottak száma a munkaügyi központnál is bejelentett csoportos létszámleépítés után 200 alá csökken. 2007-ben még 470 embert foglalkoztattak a társaságnál.