Az ukrán jegybank rászólt a bankokra, hogy ne gyengítsék a hrivnyát

2009.03.10. 15:41

Arra szólította fel az ukrán nemzeti bank az ország 17 bankját, hogy ne kereskedjenek a jegybank által megállapított értéknél gyengébb árfolyamon a hrivnyával - közölte Szergej Kruhlik, a jegybank egyik vezetője a Bloombergnek adott nyilatkozatában.

Ukrajna 17 hitelintézetét még a múlt héten szólította fel a kijevi jegybank, ezen a héten pedig a többi bank is sorra kerül. A hrivnya, amely az elmúlt napokban stabilan tartotta magát, kedden gyengülni kezdett, és a jegybank által meghatározott 7.98-os szintről közel 5%-ot gyengülve 8.2 fölé került a dollárral szemben.

A jegybanki "ajánlás" megszegésének az ára az lehet, hogy felfüggesztik az adott hitelintézet deviza-vásárlási jogát - mondta Alexander Pecserisztin, az ING Groep NV munkatársa. A kereskedelmi bankok ezért többnyire megfogadják a központi bank tanácsát, ugyanis félnek jogaik megvonásától - tette hozzá.

Mások azonban jobban jártak: a Credit Suisse például, amely nem kapott felszólítást a banktól, ki tudta használni a "szabad" kereskedésből származó előnyöket, s kevesebb dollárt adott egy hrivnyáért. Ugyanígy tehettek azok is, akik kis összegben kereskedtek devizával, így elkerülhették a jegybank figyelmét.