Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Szlovákiában is recesszió lehet

2009.03.29. 13:07

Valószínű, hogy az eddig vártnál is alacsonyabb lehet az idén a bruttó hazai termék (GDP) növekedése Szlovákiában. "Nem kizárt, hogy nulla körül lesz, de akár mínusz is lehet" - jelentette ki Ivan Sramko, a szlovák nemzeti bank kormányzója egy, az euróval foglalkozó nemzetközi konferencián szombaton Prágában.

Szlovákia, amely idén januártól az euróövezet 16. tagja, februárban a GDP idei növekedését a korábbi 4,6 százalékról 2,4 százalékra csökkentette. Ján Pociatek, szlovák pénzügyminiszter a múlt héten szintén nem zárta, ki, hogy ezt a becslést valószínűleg tovább kell mérsékelni.

A szlovák jegybank kormányzója úgy látja, hogy a nemzetközi gazdasági válság a közép- és kelet-európai régióban még csak a kezdeti szakaszában van, s helyzet tovább fog romlani. Pillanatnyilag ezért nagyon nehéz megjósolni, hogyan alakul az egyes nemzeti valuták helyzete a következő időszakban. "Minden probléma ellenére meggyőződésem, hogy a régió bankrendszere jó állapotban van és stabil, ezért nincs szüksége mentőcsomagokra" - jelentette ki Sramko.

A szlovák gazdaság számára szerinte a külföldi kereslet csökkenése jelenti a legnagyobb veszélyt. A szlovák gazdaság kicsi és nagyon nyitott, és mint ilyen, rendkívül érzékeny a külső feltételek mindenfajta változására. Nem zárható ki, hogy a válság következtében a cégek elhalasztják beruházásaikat Szlovákiában, munkahelyeket szüntetnek meg és alacsonyabb lesz az új munkahelyek száma.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft