A cseh feldolgozóipar kissé kijjebb kapaszkodott a gödörből

2009.04.01. 09:52

A cseh feldolgozóipar ABN AMRO kezelte beszerzőmenedzser-mutatója márciusra 34,0 pontra javult a februári 32,6 pontról, kilencedik hónapja jelezve a teljesítmény csökkenését hónapról hónapra, 50 pont alatti értékekkel. A mutató januárban esett eddig mélypontjára, 31,5 pontra.
A kilenc hónapja tartó visszaesés 2003. március óta szakadatlan növekedést tört meg. A teljesítmény példátlan csökkenése a cseh ipar exportra utaltságát tükrözi, arányosan csekély a támasza a hazai piacon.
A cseh pénzügyminisztérium legújabb előrejelzése nulla és mínusz 2 százalék között várja a cseh hazai össztermék (GDP) idei alakulását. Csehország viszonylag nehéz helyzetbe került, mert exportjában túlsúlyos éppen a legnagyobb nemzetközi értékesítési válsággal küzdő autóipar. A korona gyengülésére tekintettel azonban a Cseh Nemzeti Bank a múlt hónapban már kénytelen volt szüneteltetni a kamatcsökkentést, nem segíthetett tovább a gazdaságnak. Utoljára február elején enyhített, fél százalékponttal 1,75 százalékra mérsékelve alapkamatát. A cseh GDP növekedése tavaly 3,1 százalékra lassult a 2007-es, 6,5 százalékos ütemről.