Jácint
16 °C
31 °C

Soros a kormányokat dicsérte

2009.04.02. 22:55

Soros György nemzetközi befektető csütörtökön, tőle szokatlan módon, dicséretben részesítette a világ vezetőit, mondván: "hosszú idő óta először fordult elő, hogy a kormányok elébe vágnak az eseményeknek", és nem pedig a fejlemények után kullognak, amikor baj van.
Úgy vélte, a Húszak (G20) csütörtöki londoni csúcsértekezletének eredményei "nagyobbak a vártnál".
A CNBC televíziónak Londonban nyilatkozva Soros azt mondta, szerinte a legfontosabb eredmény a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) adott felhatalmazás, hogy további 250 milliárd dollár saját "új pénzt" bocsáthat ki - saját "valutájában", SDR-ben (SDR: különleges lehívási jogok). Ez azért fontos, mert nagy segítség lehet azoknak a kisebb országoknak, amelyeknek nincs lehetőségük "beindítani a saját bankóprésüket", magyarázta Soros György.
A csúcsértekezlet másik jelentős eredményéről, a pénzügyi piacok és a pénzügyi termékek szigorúbb felügyeletéről és ellenőrzéséről azt mondta: a piacok az elmúlt években "szabad kezet kaptak, és ez nem egészséges", mindazonáltal tudomásul kell venni, hogy jövőbeli fejlemények előrejelzésében "a felügyelők sem tudnak okosabbak lenni, mint a piacok".