Eszter, Eliza
15 °C
28 °C

A németek többségi állami tulajdonba vennének egy bankot

2009.04.09. 09:56

A német kormány csütörtökön újabb lépést tett a Hypo Real Estate bank feletti teljes ellenőrzés megszerzése felé. Ajánlatot tett a részvények tulajdonosainak, hogy azok önkéntesen váljanak meg papírjaiktól.

A kormány bankmentő pénzalapja 1,39 eurós részvényenkénti vételi ajánlatot tett a jelzáloghiteleket nyújtó pénzintézet papírjaira. Az ajánlati ár meghaladja a bank szerdai frankfurti záróárfolyamát, ami 1,2 euró volt. A vételi ajánlat összértékét nem hozták nyilvánosságra.

A német kormány a múlt hónapban megszerezte a Hypo Real Estate 8,7 százalékát 60 millió eurós befektetéssel. A bank akkor azt közölte, hogy ez az előfeltétele a pénzintézet feltőkésítésének, majd a "teljes kormányzati ellenőrzés" kiterjesztésének.

Horst Köhler német államfő e héten látta el kézjegyével azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kormány kisajátítsa a részvényeseket, amennyiben azok önként nem válnának meg papírjaiktól. A határidő a papírok eladására június 30.

A Hypo Real Estate, amely tavaly 5,38 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, a pénzügyi válság egyik legnagyobb németországi áldozata. A német kormány tavaly szeptember óta mintegy 87 milliárd eurós hitelgaranciával tartotta a bankot a felszínen.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft