Iván
9 °C
22 °C

Ötmilliárd forint visszajár az áramfogyasztóknak

2009.04.09. 13:44

Közel ötmilliárd forintot kell visszatéríteniük a felhasználók számára a főleg a lakosságot, a közintézményeket és a kisfogyasztókat ellátó négy egyetemes szolgáltatónak, ez felhasználási helyenként átlagosan mintegy 500 forint - határozott a Magyar Energia Hivatal.

A hivatal közleménye szerint a 2008. évi beszerzési árak mellett számított árrés - szolgáltatónként eltérő mértékben - kilowattóránként átlagosan mintegy 40 fillérrel haladta meg a jogszabályban meghatározott mértéket az előzetes, de pontatlan becslések és a jogszabály változása miatt.

A hivatal határozata arra kötelezi az egyetemes szolgáltatókat, hogy a jegybanki alapkamattal együtt öt milliárd forintot kitevő többletbevételt legalább 60 százalékban közvetlenül a fogyasztóknak adják vissza, 40 százalékát pedig az úgynevezett védendő, illetve a szolgáltatásból kikapcsolt kisjövedelmű rászoruló áramfogyasztók kapják meg.

A felhasználók számára a visszajáró összeget 2009. szeptember 30-ig a villanyszámlán kell jóváírni. A jóváírás azonban az egyes szolgáltatóknál különböző, és jelentősen is eltérhet az átlagtól - jegyzi meg a hivatal. A rászorulókat illető hányadot pedig a négy áramszolgáltatónak 2009. július 31-ig kell az általuk kiválasztott alapítványok részére átutalni.