Az ipari termelés 25,4 százalékkal csökkent februárban

2009.04.15. 10:49

Az ipari termelés az idén februárban 28,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,4 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A termelés volumene az év első két hónapjában 26,1 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest februárban a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index 4,1 százalékkal csökkent. Az adatok megegyeznek az április 7-én közölt előzetes számokkal. Az idén januárban az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva - munkanaphatástól megtisztítva - 23 százalékkal csökkent, míg 2008 decemberéhez képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index 2,3 százalékos növekedést mutatott.

Az idén az első két hónapban az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 30,4 százalékkal, februárban 31,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. Az év második hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel egyharmadát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás exportvolumene 22,8 százalékkal alacsonyabb volt az előző év februárinál.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele gyakorlatilag a felére esett vissza. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első két hónapjában 18,4 százalékkal, februárban 21,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ami elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések visszaesésével függ össze.