Bíróság előtt kell felelniük a romboló sztrájkolóknak

2009.04.22. 14:29

Francois Fillon francia kormányfő egy szerdai rádióinterjúban elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Continental német abroncsgyár észak-franciaországi üzemének sztrájkolói előző nap a helyi alprefektúra irodáiban törtek-zúztak, s bírósági eljárást helyezett ellenük kilátásba.
A miniszterelnök ugyanakkor a szakszervezetek kérésére felajánlotta kormánya közvetítését a vezetőség és a dolgozók kötött a bezárásra ítélt clairoix-i telephely jövőjéről, mert véleménye szerint "csak egy nagyon kicsi kisebbség nehezíti meg a dolgokat". A Continental március 11-én jelentette be a gazdasági válságra hivatkozva, hogy bezárja 1120 főt foglalkoztató telephelyét Clairoix-ban. Miután egy bíróság kedden elutasította a szakszervezetek keresetét a felszámolási eljárás felfüggesztéséről, az abroncsgyár franciaországi üzemének hetek óta békésen tiltakozó munkásai behatoltak a compiegne-i prefektúrára, feltúrták az irodákat, összetörték a bútorokat és a számítógépeket. A prefektus az állam nevében feljelentést tett, a rendbontók öt év börtönbüntetéssel sújthatók. "Az erőszakos kisebbség miatt még a szakszervezetek sem tudták betölteni közvetítő szerepüket a válságidőszakban. Ennek a kisebbségnek a bíróság előtt kell felelnie" – hangsúlyozta a kormányfő a France Inter közszolgálati rádióban. Antonio da Costa, az üzemi tanács főtitkára a vezetőséggel folytatott tárgyalásokat megszakítva üdvözölte a kormány javaslatát a közvetítésre, ugyanakkor nem ítélte el az előző napi erőszakot.

A elmúlt hetekben tucatnyi gyárfoglalási és főnök-túszejtési akció történt Franciaországban a sorozatosan bejelentett létszámleépítések ellen tiltakozásul, illetve a jobb végkielégítésért szervezett nyomásgyakorlás részeként. A tiltakozó akciók radikalizálódását jobb- és baloldalon egyaránt elítélték a politikusok, ugyanakkor többségük úgy véli, hogy érthetőek a feldühödött dolgozók reakciói.