Frigyes
18 °C
24 °C

A vártnál sokkal rosszabbak a brit GDP-adatok

2009.04.24. 13:35

Negyedéves összevetésben csaknem 2 százalékkal, éves összehasonlításban több mint 4 százalékkal csökkent a brit gazdaság összteljesítménye az idei első három hónapban, közölték pénteken a brit statisztikai hivatalban. Az adatsor sokkal rosszabb az elemzői várakozásoknál. Londoni elemzők szerint ezek után a brit pénzügyminiszter erre az évre szóló, 3,5 százalékos recessziós jóslata is "vágyálomnak" tűnik. A brit hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 1,9 százalékkal maradt el a tavalyi utolsó három hónapban mért összkibocsátástól, és 4,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, a pénteken közzétett előzetes hivatalos becslés szerint.
Elemzők előzetesen 1,5 százalék körüli negyedéves, illetve 3,7-3,8 százalékos éves visszaesést valószínűsítettek. Az IMFa héten 4,1 százalékos visszaesést jósolt Nagy-Britanniának idénre, és további, 0,4 százalékos mínuszt jövőre.

A Brit Járműgyártók és -kereskedők Szövetségének szintén pénteken kiadott havi összesítése szerint ugyanakkor a brit autóipar termelése kevesebb mint a felére esett: márciusban 51,3 százalékkal maradt el a tavaly márciusitól. Az idei első negyedévben összesen 56,6 százalékkal esett a brit autógyártás éves összehasonlításban. A statisztikai hivatal pénteki GDP-adatsora szerint a brit feldolgozó szektor egészének termelési értéke 6,2 százalékkal csökkent az első negyedévben.

.

A brit gazdaságról az elmúlt napokban közzétett adatok és előrejelzések arra vallanak, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - a legrosszabb helyzetben van a nagy nyugat-európai gazdaságok között, mind a növekedési kilátásokat, mind a közfinanszírozás állapotát illetően. Elsősorban azért, mert a brit gazdaságban túlsúlyos a szolgáltatásokon belül a pénzügyi szektor - a londoni City -, amely a válság fő áldozata, és bizonyos részben okozója is volt. Alistair Darling pénzügyminiszter, aki a héten terjesztette be a 2009-2010-es pénzügyi évre szóló költségvetés tervezetét, közölte: erre az évre 175 milliárd fontos (58 ezer milliárd forintos) hiánnyal, azaz nettó állami hitelfelvételi igénnyel számol. Ez azt jelenti, hogy a brit államháztartási hiány eléri a becsült GDP-érték 12,4 százalékát. Ez a modern kori brit gazdaságtörténet messze legmagasabb deficitje lenne