Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Geithner: halad az IMF feltőkésítése

2009.04.24. 13:44

Megkezdődött, és egyes elemeiben már jelentősen előrehaladt az IMF feltőkésítésnek Londonban elfogadott programja, írta a pénteki Financial Timesban az amerikai pénzügyminiszter, aki szerint már vannak "bátorító jelei" világgazdasági válság enyhülésének.Timothy Geithner a G7-ek és a G20-ak pénzügyminisztereinek és központi banki vezetőinek pénteki washingtoni tanácskozása, illetve az IMF-közgyűlése előtt közölt írásában kiemelte: a valutaalap már megtette az első lépéseket annak a 250 milliárd dollár értékű kibocsátásnak a végrehajtására, amelyről a húsz vezető ipari és fejlődő gazdaság (G20) április eleji londoni csúcsértekezletén született döntés. Geithner szerint ebből az új likviditásból 100 milliárd dollár jut a fejlődő térségnek a devizakötelezettségek törlesztésének támogatására szükség esetén. A londoni G20-értekezleten hozott döntések szerint 500 milliárd dollárral 750 milliárd dollárra növekszik az IMF pénztartaléka az eddigi 250 milliárd dollárról, és a szervezet további 250 milliárd dollár "új pénzt" bocsáthat ki a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő feltörekvő gazdaságok megsegítésére. Az új kibocsátás az IMF saját "valutájában", SDR-ben történik. 

Az új SDR-kibocsátás lényegében világgazdasági szintű kvantitatív pénzügypolitikai enyhítésnek felel meg, mivel a tranzakció révén úgy jelenik meg igénybe vehető pótlólagos likviditás, hogy mögötte nem hitel - vagyis már meglévő pénz - áll, teljes egészében új pénzről van szó. Nemzetgazdasági szinten több jegybank - például a Bank of England - alkalmazza már e likviditásteremtő módszert a recesszió enyhítésére. Geithner a pénteki Financial Timesban megjelent cikkében "jelentős készültségi fokúnak" nevezte annak a 250 milliárd dollárnyi azonnali pótlólagos pénzügyi forrásnak a megteremtését, amely az IMF-program másik elemét képező, összességében 500 milliárd dolláros feltőkésítés részeként segíti a valutaalap hitelkihelyezési tevékenységét. Az amerikai pénzügyminiszter szerint az elmúlt hetekben  "bizonyos bátorító jelek" utaltak arra, hogy a globális gazdasági visszaesés esetleg már lassulhat. Egyes piacokon már javulnak a körülmények, és a globális kereskedelem visszaesésének üteme is csökkenhet.