Az EU nem tudja korlátozni a munkaidőt

2009.04.28. 12:30

Nem sikerült megállapodniuk az Európai Unió központi intézményeinek a heti munkaidő kötelező korlátozásáról, és a megállapodás reménye a közelgő európai parlamenti választás miatt hosszabb időre szertefoszlott.

Az EP és a tagországok kormányait képviselő tanács között folyó tárgyalásokon hétfőn tartották az utolsó tárgyalási fordulót, ahol még esély lett volna a megállapodásra. Mivel azonban ez nem született meg, legkorábban már csak a júniusban megválasztandó új képviselőtestület munkájának megkezdése után folytathatók az egyeztetések. Utóbbihoz ráadásul az is kell, hogy az Európai Bizottság új javaslatot terjesszen be.

Jelenleg az uniós tagországok felében lehetőség van az elvben 48 órában maximált heti munkaidő túllépésére. A heti munkaidő 48 óra fölé emelésének élharcosa Nagy-Britannia. A britek a kormányok közti egyeztetésen elérték, hogy a munkaidő a munkáltató és a munkavállaló megállapodása alapján elérhesse a heti 60 órát, sőt, abban az esetben, ha azt kollektív szerződés nem tiltja, akár a 65 órát is. Ezt azonban az EP elfogadhatatlannak tartja.