Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Montenegrónak nem kell IMF-gyorssegély

2009.04.28. 12:59

Montenegrónak nincs szüksége az IMF gyorssegélyére - jelentette ki Igor Luksic pénzügyminiszter a podgoricai sajtó keddi beszámolói szerint.
Az IMF és a Világbank washingtoni közgyűlésén részt vevő politikus szerint országa nincs olyan helyzetben, hogy rászoruljon az IMF sürgős támogatására. A Valutaalap nemrég egy hivatalos értékelésben úgy vélte, hogy Montenegró gazdasága az idén komoly hanyatlásnak néz elébe, ám a podgoricai vezetés ezt erősen vitatta. Az eltérő értékelés oka a montenegrói sajtó szerint az, hogy míg az IMF a világban és a nyugat-balkáni térségben tapasztalható tendenciákból indult ki, a montenegrói kormány a gazdaság teljesítményét mutató pontos adatokból.

A Montenegróval szomszédos, vele három évvel ezelőtt még államszövetséget alkotó Szerbia március végén 3 milliárd eurós, két év alatt lehívható készenléti hitelről állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal. Szerbia ugyancsak Washingtonban tartózkodó miniszterelnök-helyettese és gazdasági minisztere, Mladjan Dinkic pedig hétfőn bejelentette, hogy a Világbank az eddig tervezettnél 300 millió dollárral nagyobb, összesen 900 millió dolláros hitelt nyújt az országnak.