Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Montenegrónak nem kell IMF-gyorssegély

2009.04.28. 12:59

Montenegrónak nincs szüksége az IMF gyorssegélyére - jelentette ki Igor Luksic pénzügyminiszter a podgoricai sajtó keddi beszámolói szerint.
Az IMF és a Világbank washingtoni közgyűlésén részt vevő politikus szerint országa nincs olyan helyzetben, hogy rászoruljon az IMF sürgős támogatására. A Valutaalap nemrég egy hivatalos értékelésben úgy vélte, hogy Montenegró gazdasága az idén komoly hanyatlásnak néz elébe, ám a podgoricai vezetés ezt erősen vitatta. Az eltérő értékelés oka a montenegrói sajtó szerint az, hogy míg az IMF a világban és a nyugat-balkáni térségben tapasztalható tendenciákból indult ki, a montenegrói kormány a gazdaság teljesítményét mutató pontos adatokból.

A Montenegróval szomszédos, vele három évvel ezelőtt még államszövetséget alkotó Szerbia március végén 3 milliárd eurós, két év alatt lehívható készenléti hitelről állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal. Szerbia ugyancsak Washingtonban tartózkodó miniszterelnök-helyettese és gazdasági minisztere, Mladjan Dinkic pedig hétfőn bejelentette, hogy a Világbank az eddig tervezettnél 300 millió dollárral nagyobb, összesen 900 millió dolláros hitelt nyújt az országnak.