A britek titkolják a banki stressztesztek eredményeit

2009.05.22. 14:26

Nem hozzák nyilvánosságra a brit hatóságok a legnagyobb bankok stresztesztjének eredményeit, a pénzügyminisztérium indoklása szerint azért nem, mert ez instabilitást okozna, és arra kötelezné a kormányzatot, hogy további lépéseket tegyen a brit bankrendszer megtámasztása érdekében. Elemzők között nagy a felháborodás emiatt, már csak azért is, mert mint ismeretes, az amerikai stresszteszt során ezzel éppen ellentétesen, transzparens módon cselekedtek az érintettek.

A brit stressztesztet még korábban a Financial Services Authority (FSA) hajtotta végre, hogy az amerikai stresszteszthez hasonlóan kiderüljön, mit bír el a bankrendszer a hatvan éve nem látott súlyos válság közepette. A kormányhoz hasonlóan azonban az FSA is megtagadta az eredmények közzétételét, mivel azokat bizalmasnak ítéli.

Nagy-Britannia eddig 1,400 milliárd fontot költött bankmentő csomagra, melynek keretében államosította a Northern Rockot, a Bradford&Bingley-t, és részben megtette ezt a Royal Bank of Scotlandot és a Lloyds Banking Groupot is.