A közszféra nem adja az idei keresetkiegészítésnek második felét

2009.06.09. 17:58

Elfogadhatatlannak tartja az idei kereset-kiegészítés egy részének visszavételét a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) - az erről szóló közleményüket a LIGA-tag Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete juttatta el az MTI-hez.

Mint ismert, idén a kereset-kiegészítés lényegében a 13. havi bér szerepét játssza a közszférában, ennek második féléves részét - a 13. havi nyugdíj második féléves részéhez hasonlóan - a Bajnai-csomag elvenni ígérte. A 13. havi nyugdíj idei második féléves részletét nem fizetik ki, erről törvényt is fogadott el a parlament, ám a közszféra plusz juttatásáról a jelek szerint tovább folyik az izmozás a kormány és a szakszervezetek között.

A tömörülések elfogadhatatlannak tartják azt a kormányzati magatartást, amelynek eredményeképpen a 2008. decemberében aláírt sztrájkbizottsági megállapodás a kormány egyoldalú intézkedéseinek hatására sérül.

A LIGA szakszervezetek és az ÉSZT álláspontja szerint a közszféra dolgozóinak újabb reálbér csökkenése teljes mértékben elfogadhatatlan - írták közleményükben.

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) kedden azt közölte, hogy nemmel szavazott az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácson a közszféra munkavállalóinak 2009-re vonatkozó bérkiegészítéseinek megvonására.