Reményt keltő gazdasági hírek Kínából

2009.07.10. 13:43

Héthavi csökkenés után először ismét növekedtek az ingatlanárak a kínai városokban júniusban éves összehasonlításban, 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, közölték a kínai statisztikai hivatalban. Az előző havinál 0,8 százalékkal voltak magasabbak az árak.

Az adásvételek mennyisége az első hat hónapban 31,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Kínában a beruházások negyedét adja az ingatlanpiac, úgyhogy ez jó hőmérője a bizalom alakulásának.

Elemzők azonban arra is rámutatnak, hogy a föllendülést a kínai kormány ősszel meghirdetett, közel 600 milliárd dollárt érő gazdaságélénkítő programja keretében kapható olcsóbb hitelek, kisebb önrészesedési követelmények és illetékkedvezmények táplálják, és ezért "ingatlanbuborék" alakulhat ki, későbbi visszaesés veszélyével.

Szintén pénteken közölték kínai értékesítési eredményeiket nyugati és távol-keleti autógyárak és ezek kínai vegyesvállalatai: az első félévben 37-50 százalék között szaporították eladásaikat az egy évvel korábbihoz képest.

A fejlett országok a kínai gazdaságtól, az ottani belső fogyasztás növelésétől remélnek húzóerőt a világgazdaság számára.

Kína gazdasága számára a Világbank nemrég javította ez évi növekedési előrejelzését, 7,2 százalékra a tavasszal jósolt 6,5 százalékról. A héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) már 7,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt az országnak a tavasszal becsült, 6,5 százalékos többlet helyett. A kínai kormány elérhetőnek tart 8 százalékos évi átlagos ütemet is idén, azzal, hogy a növekedés az utolsó negyedévben meghaladhatja a 9 százalékot is éves összehasonlításban. Kína hazai összterméke tavaly 9 százalékkal, 2007-ben 13 százalékos, rekord ütemben bővült.