Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Újabb megszorításokra készül a horvát kormány

2009.07.12. 12:27

Újabb kiadáscsökkentő csomagot terjesztett elő a horvát kormány és rontott a gazdasági teljesítmény idei alakulására vonatkozó előrejelzésén.

Jadranka Kosor miniszterelnök közölte: a hazai össztermék (GDP) a korábban valószínűsített 2 százalék helyett várhatóan 4,5 százalékkal csökken idén, a költségvetésben pedig át kell csoportosítani 2,2 milliárd kunát (90 milliárd forintot), és további 780 millió kunával csökkenteni szükséges a kiadásokat.

A horvát költségvetést már másodszor tervezik újra idén, és a kormány további megszorításokra is készül. "Ez még nem minden, hamarosan újabb lépéseket kell tennünk" - mondta Jadranka Kosor a kabinet szombati ülése után. A múlt héten hivatalba lépett miniszterelnök elmondta: a mostani csomagról a jövő héten szavaz a parlament, a nyári szünet idején pedig rendkívüli ülést hívnak össze a harmadik, még szigorúbb takarékossági program elindítása céljából.

A költségvetés kiadási oldaláról márciusban faragtak le először tételeket, összesen 4,5 milliárd kuna (200 milliárd forint) értékben, azért, mert az eredetileg tervezetthez képest jelentős elmaradásra lehetett számítani a bevételi oldalon. Csökkentették például az állami alkalmazottak fizetését és az egészségügyi kiadásokra fordítható forrásokat. A most előterjesztett módosítás szerint egyebek között megszüntetik a közoktatásban a tankönyvek ingyenességét és a diákok utazási kedvezményeit.

A horvát gazdaság teljesítménye kilenc éve óta nem tapasztalt mértékben, 6,7 százalékkal csökkent az idei első negyedévben. Visszaesett a legnagyobb ágazat, az idegenforgalom is. Az év első öt hónapjában 9 százalékkal csökkent a turisták száma a tavalyihoz képest. A munkanélküliség júniusban már az egymást követő ötödik hónapban növekedett. A 4,5 millió lakosú országban 247 ezer fölé emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma, ami 11,2 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Elemzők szerint Horvátország a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorulhat. Ivan Suker pénzügyminiszter azonban úgy véli, az IMF nélkül is úrrá lesznek a nehézségeken. A nemzetközi pénzügyi szervezet a közkiadások visszafogásához köti a segítséget, "mi viszont magunktól is végre tudjuk hajtani ezeket a fájdalmas intézkedéseket" - mondta Suker.