Ötödével csökkent az orosz földgázkitermelés

2009.07.13. 17:42

Ötödével csökkent az orosz földgázkitermelés az idei első félévben - közölte Vlagyimir Putyin az orosz kormány ülésén. Putyin mindazonáltal megjegyezte: kormánya biztosra veszi, hogy a következő hónapokban - ahogyan a gazdaság talpra áll - az orosz és a külföldi fogyasztók mind több földgázt kezdenek vásárolni, s a kereslet hosszabb távon nem csupán helyreáll, hanem meghaladja majd a gazdasági-pénzügyi világválság tavalyi kitörése előtti szintet.

Putyin elmondta azt is, hogy a Gazprom módosította, 920 milliárd rubelről 775 milliárd rubelre (23,4 milliárd dollárra) csökkentette idei beruházási tervét. Putyin szerint a csökkenés ellenére a program legfontosabb elemeit mindazonáltal meg kell őrizni: új lelőhelyek megnyitását az észak-oroszországi Jamal-félszigeten és a távol-keleti Kamcsatka-félszigeten, a tranzitútvonalak diverzifikálását és a földgáz-cseppfolyósító kapacitások növelését.

A Gazprom korábban jelezte, hogy a földgáz iránti kereslet és az energiahordozó árának csökkenése miatt beruházási programja visszafogására, egyes projektek későbbre halasztására kényszerülhet.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese szintén korábban közölte, hogy az orosz vállalat várakozása szerint az európai exportja idén 140 milliárd köbméterre csökken a tavalyi 158,8 milliárd köbméterről, exportbevétele pedig 40 milliárd dollárra a múlt évi 60 milliárd dollárról.