Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Az osztrák tőkepiaci felügyelet feljelentette az OMV-vezért

2009.08.05. 22:08

Feljelentéssel zárult a felügyeleti eljárás Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezérigazgató ellen, bennfentes információval való visszaélés gyanújával, adta hírül szerdán a Die Presse című osztrák napilap.

A Mol-részvények eladásával kapcsolatos vizsgálatról áprilisban számolt be először az osztrák sajtó. A bécsi államügyészség a lapnak megerősítette, hogy kedden beérkezett hozzájuk a tőkepiaci felügyelet (FMA) feljelentése. Az FMA szerint fennáll a bennfentes információval való visszaélés, illetve a bennfentes kereskedelem gyanúja, írta a Die Presse.

Ruttenstorfer március 23-án 620 444,50 euróért OMV-részvényeket vásárolt. Ugyanaznap a Profil osztrák hetilapban megjelent egy nyilatkozata, amelyben a kérdésre, hogy meddig akarja megtartani az OMV a 21,2 százaléknyi Mol-részesedését, azt válaszolta: "Jelenleg nem áll szándékunkban eladni őket (...), az idén mindenképpen megtartjuk őket". Egy héttel később, március 30-án az osztrák konszern mégis eladta a magyar részvényeket az orosz Surgutneftegaznak, és a tranzakció után emelkedett az OMV-részvények ára. A Wirtschaftsblatt című gazdasági napilap áprilisi cikke szerint Ruttenstorfer 44 705 euró könyv szerinti nyereségre tett szert.

Az osztrák olaj- és gázipari vállalat álláspontja szerint jogi és erkölcsi szempontból teljesen rendben volt a Mol-részvények eladása a Surgutneftegaznak március 30-án, illetve az is, hogy korábban, március 23-án Wolfgang Ruttenstorfer OMV-részvényeket vásárolt.

Egy április végi nyilatkozatában Ruttenstorfer egy újfajta vezetői ösztönzési program bevezetésével indokolta, hogy vásárolt a vállalat részvényeiből március 23-án. Az OMV felügyelőbizottsága március 23-án ügy döntött, hogy az addigi részvényopció helyett stratégiai célok eléréséhez kötött, bónusz rendszerű ösztönzési programot vezet be. Ruttenstorfer azt mondta, hogy a Mol-részvények eladását akkor még nem lehetett előre látni. Kijelentette, hogy nem tett szert spekulációs nyereségre a részvényekből, mert azoktól az ösztönzési program értelmében három évig nem válhat meg.

Azt is elmondta, hogy az OMV először március 26-án tárgyalt Moszkvában a Mol-részvénycsomag eladásáról, akkor eredménytelenül, végül március 30-án született meg a megállapodás a Surgutneftegassal.