Decemberben kész lehet az észak-erdélyi autópálya első szakasza

2009.08.14. 13:38

Elhárult valamennyi akadály, így december elejéig megépül az észak-erdélyi autópálya első, 42 kilométer hosszú szakasza - jelentette be Emil Boc román miniszterelnök.

A Kolozs (Cluj) megyei Gyalut (Gilau) és Aranyosgyérest (Campia Turzii) összekötő szakaszon zajló munkálatokat a helyszínen ellenőrző kormányfő elmondta, hogy jelenleg minden feltétel adott ahhoz, hogy megépüljön az autópályának ez a része. Korábban felmerült annak a lehetősége, hogy ezt a határidőt sem sikerül tartani. A projekt finanszírozási nehézségei miatt ugyanis késlekedtek a hatóságok az autópálya nyomvonalán lévő közművesítés áthelyezésével.

A Brassót (Brasov) Borssal összekötő 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya azonban már így is jelentős késésben van az eredeti ütemtervhez képest. A 2,2 milliárd euróra becsült - de a legfrissebb becslések szerint ennek legalább a kétszeresébe kerülő - autópálya építése 2004-ben kezdődött el. Az eredeti tervek szerint 2013-ig kellene elkészüljön, de addig várhatóan körülbelül csak a fele épül majd meg.