Bukarestben nyílik a következő Disneyland

2009.09.10. 18:42 Módosítva: 2009.09.10. 18:42

Bukarest mellett építenék meg a helyi tanácsosok a világ hatodik Disneylandjét, egy 14 hektáros területen, alig 400 millió euróból – adta hírül a transindex.ro. A tanácsosok elképzelése szerint a vidámpark ajándék lenne a városnak és lakóinak, a főváros első írásos említésének 550. évfordulójára.

A tervnek két buktatója van csupán. Az egyik az a 400 millió euró, ami nincs, és amit a park megálmodói szponzoroktól és egy telefonos adományozó-vonal segítségével szednének össze. A másik apró banánhéj, amin a terv elcsúszhat pedig az, hogy még nem léptek kapcsolatba a licencet birtokoló The Walt Disney Company-vel, ami bólintása nélkül szintén kivitelezhetetlen a dicső terv.

Az első Disneyland, melyet egyébként a 1955-ben nyitottak meg a kaliforniai Anaheimbhen, jelenleg 64 hektárt foglal el, emellett csak Florida, Tokió, Franciaország és Hong Kong mert belevágni a nagy vidámpark építésbe. A következő Disneyland, a bukaresti városatyák legnagyobb bánatára valószínűleg a sanghaji lesz, 2014-ben, ha a kínai kormány engedélyt ad rá. Viszonyítás gyanánt, ez a park több mint 5 milliárd euróba kerül majd, igaz mérete is meghaladja kissé a bukarestiét, körülbelül 136 hektárral.

Az utolsó hasonló projekt a segesvári Drakula-park volt 2001-ben, mely mellett az akkori miniszterelnök is kiállt. A terv azonban (állítólag harcias környezetvédők miatt) csak terv maradt, az a 13 ezer ember pedig, aki Drakula–részvényeket vásárolt, máig nem látta viszont a pénzét.