Ötezer embert rúgnak ki a Lada-gyárból

2009.09.10. 18:36

Az AvtoVAZ orosz járműgyártó hétfőn 5000 dolgozó elbocsátást jelenti be - közölte az Interfax hírügynökség csütörtökön több, a konszernhez, illetve a szamarai önkormányzathoz közelálló forrásra hivatkozva.

Az első ötezer ember a törvényeknek megfelelően két hónap múlva hagyja el a gyárat. Túl ezen 11 ezer nyugdíjas korú, és további 20 ezer, a nyugdíjkorhatárhoz közeli dolgozó évi végéig történő elbocsátásáról is szó van. Július eleje óta már 2500 ember távozott.

Az AvtoVAZ július végén még cáfolta, hogy ilyen nagyságú elbocsátást tervez. A most kiszivárgott híreket az AvtoVAZ szintén nem kommentálta.

Oroszországban is a járműipar szenvedte meg talán legnagyobb mértékben a gazdasági válságot. Az AvtoVAZ nemrég 25 milliárd rubelnyi kamatmentes állami hitelt kapott. (Ez a pénz hamar elfogyott, a beszállítókat fizették ki belőle.)

Az orosz utakon még minden negyedik autó Lada, de nemigen újulnak meg, minőségük gyenge, és a konszern megemelte összes modellje árát.

Az AvtoVAZ idén háromszor állította le futószalagjait és küldte kényszerszabadságra dolgozóit. A napokban újra beindultak a futószalagok, de a gyárak rövidített munkaidőben dolgoznak.