Egyre több bank csatlakozna a magatartási kódexhez

2009.09.21. 21:59

A banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló Magatartási Kódex aláírói között hétfőn délután 15 cég szerepelt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján, de továbbiak is tervezik a csatlakozást. Az előző szerdán első körben csatlakozott 13 hitelintézeten kívül azóta az OTP Bankcsoporthoz tartozó Merkantil Bank és az utóbbi leánycége, a Merkantil Car lízingcég került fel a listára.

Hegyi Gábor, az Allianz Bank vezérigazgatója az MTI-vel közölte: "az Allianz Bank üdvözli ezt a kezdeményezést, melyhez örömmel csatlakozik". A Magyar Cetelem Bank esetében pedig a kódex aláírásához a tulajdonos, a BNP Paribas jóváhagyása szükséges, tájékoztatott Lendvai János elnök-vezérigazgató. A banknál jelenleg az angol fordításra várnak, amelyet a PSZÁF készít el, azt továbbítják majd a tulajdonosnak. Az AEGON Hitel Zrt. bejelentette, hogy a december elsején hatályba lépő banki magatartási kódexben foglalt elvekkel egyetért, és a kódex szövegének áttanulmányozása után szándékában áll aláírni azt.

A kódexet aláíró hitelintézetek vállalták, hogy az általuk irányított, lakossági hitelezéssel foglalkozó hazai leányvállalataikra nézve is érvényt szereznek a kódex előírásainak, továbbá ügynökeiknél és megbízottaiknál is megkövetelik a kódexben foglaltak betartását.