Elfogadják a prémiumszabályokat a brit nagybankok

2009.09.30. 21:53

Elfogadták a bankári prémiumok szabályozásáról kidolgozott javaslatokat a brit nagybankok. Alistair Darling brit pénzügyminiszter szerda esti bejelentése szerint az öt legnagyobb brit bank - az HSBC, a Lloyds-csoport, a Barclays, a Royal Bank of Scotland és a Standard Chartered - kötelezőnek tekinti saját magára nézve a húsz vezető ipari és felzárkózó hatalom (G20) legutóbbi csúcstalálkozóin kidolgozott szabályozási elveket, amelyeket a brit pénzügyi szolgáltatási felügyelet (FSA) 2010. január 1-jétől tervez iránymutatóként bevezetni.

Az új szabályozási csomag három legfőbb eleme a prémiumok nyilvánosságra hozatala, a kifizetések elosztása hosszabb időre - legalább három évre -, és a már megítélt bankári jutalmak folyósításának leállítása az adott pénzintézet teljesítményének romlása esetén. Ezek a szabályok a bankok felső vezetői szintjeire vonatkoznak, illetve azokra az alkalmazottakra, akiknek tevékenysége alapvetően befolyásolja a cég eredményességét. A meghirdetett fő cél az, hogy a banki prémiumok ne a rövid távú spekulációt, hanem a hosszú időszakra szóló sikert jutalmazzák.

A brit kormány nemrégiben felfedte, hogy minderről hamarosan külön törvényt is alkot. Alistair Darling pénzügyminiszter a brit Munkáspárt ezen a héten zajló éves kongresszusán bejelentette, a törvényjavaslat, amely néhány héten belül a parlament előtt lesz, véget vet az évről évre automatikusan járó bankári prémiumok gyakorlatának. Bármilyen bankvezetői jutalmat több évre elosztva lehet csak folyósítani, lehetővé téve a kifizetések megvonását, ha a prémiumot a hosszú távú teljesítmény nem indokolja.