Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orvosokat fizethetett le a legnagyobb biotechnológiai cég

2009.11.01. 14:45

Az Egyesült Államok tizenöt állama korrupció gyanúja miatt pert indított a világ legnagyobb biotechnológiai vállalata, az Amgen ellen. A vád szerint az Amgen kenőpénzt adott orvosoknak, és más egészségügyi dolgozóknak, hogy felírják a gyógyszergyár vérszegénység elleni készítményét. Az Amgen mellett bepereltek egy gyógyszert forgalmazó nagykereskedelmi vállalatot, és egy beszerzésekkel foglalkozó céget is.

Az ügy gyökerei még 2002-be nyúlnak vissza. Az Amgen vérszegénység elleni készítménye egyike a társaság legjobban menő gyógyszereinek: 2008-ban világszerte 3,1 milliárd dollár értékben adtak el belőle.

Hasonló ügyek az elmúlt években már voltak az Egyesült Államokban: a Bristol-Myers Squib, a Merck, a Schering Plough több százmillió dollárt fizetett ki hasonló peres ügyeinek a rendezésére.