Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Több lakáshitelt igényeltek az idén a Fundamentától

2009.11.12. 11:56

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. az idén az első kilenc hónapban 5 300 új lakáskölcsön szerződést kötött, ez 39 százalékkal több az egy évvel korábbinál, az adózás utáni eredmény pedig 85 százalékkal emelkedett, közölte a társaság. A Fundamenta-Lakáskassza lakástakarék pénztár szeptember végén több mint 593 ezer lakásszámla szerződést kezelt, amelyek együttes szerződéses összege meghaladta az 1 202 milliárd forintot. A társaság jelenleg 43 ezer kölcsönszerződéssel rendelkezik (beleértve a normál lakáskölcsönt, az áthidaló és az azonnali áthidaló kölcsönöket), a kintlévőségek összege 22,9 milliárd forint. A Bankközi Adatbázis féléves adatai szerint a hazai banki betétranglistán a Fundamenta a 10. helyet foglalja el a hazai hitelintézetek között. A kizárólag lakossági betéteket figyelembe vevő ranglistán pedig a 9. helyet szerezte meg.

A Fundamenta befektetési állománya novemberben elérte a 200 milliárd forintot. Az állomány fő összetevői: elsősorban állampapírok (mintegy 80 százalékban), MNB kötvény, illetve jelentős még az ügyfeleknek nyújtott kölcsönök összege is, ezen felül kis részben egyéb hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokba (jelzáloglevelek) és bankbetétekbe (bankközi betét és MNB betét) fektet még a Fundamenta.

A társaság az idén 1,28 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el az első három negyedévben, ami 85 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az eredményességi és költséghatékonysági mutatók is számottevően javultak. Az adózás utáni tőkearányos eredmény (ROE - return on equity) 28,2 százalék lett, míg a költség-bevételmutató (cost income ratio - CIR) mutató 54,4 százalékra mérséklődött a tavalyi 68,2 százalékról.