Erzsébet
1 °C
4 °C

Újabb olajkutakat fúr a Mol Pakisztánban

2009.11.12. 11:17

Jövő év márciusában a Margala blokkban október végén pedig a Margala North blokkban fúr olajkutat a Mol Pakisztánaban, mondta Fehér János, a Mol Pakistan ügyvezető igazgatója csütörtökön. A Margala és a Margala North blokkokban eddig csak kutatást végeztek, s az eredmények elemzésétől tették függővé a kutak fúrását, amelyet a Mol Pakistan ügyvezető igazgatójának mostani bejelentése szerint eldöntöttek. A Molnak a két blokkban 70 százalékos tulajdoni hányada van, míg a fennmaradó 30 százalék a Pakistan Oilfields Ltd.-é (POL) . A Mol azonban tárgyalásokat folytat arról, hogy a 70 százalékból 20-at eladjon. A két blokkban hasonló sikereket vár, mint amilyeneket Tal mezőben már elért.
Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Tal blokkban Tolanj térségben is indítanak egy új kutató fúrást, és elkezdik a Makori III.-as kút fúrását is, továbbfejlesztve ezzel a mezőt. Az olajkutató fúrások több mint 14 millió dollárba kerülnek majd, mivel ezek bonyolultabbak, mint a korábbi gázkútfúrások voltak.

A Mol eddig 100 millió dollárt fektetett be Pakisztánban a 350 alkalmazottat foglalkoztató Mol Pakistan révén, amely partneri együttműködésben, egy vegyesvállalat 8,421 százalékos tulajdonosaként és operátoraként végzi pakisztáni tevékenységét. (Az operátori pozíció azt jelenti, hogy a vegyes vállalat teljes tevékenységét a Mol irányítja.)