2009-re az elemzők 6,5-6,7 százalékos visszaesést várnak

2009.11.13. 13:39

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése és a készletek további leépítése állhat a harmadik negyedéves GDP 7,2 százalékos csökkenése mögött, vélik az MTI által megkérdezett elemzők, akik 2009 egészére 6,5-6,7 százalékos GDP visszaesést várnak. A kiskereskedelmi forgalom júliusban 6,6 százalékkal, augusztusban 7,2 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban, és ez a fogyasztás egészét is jelentősen visszavetette, mutatott rá a K and H Bank vezető elemzője. Barcza György, aki előzetesen mínusz 6,2-6,3 százalékos GDP adatot prognosztizált, arra számít, hogy a szolgáltatások, a mezőgazdaság és az építőipar vártnál gyengébb teljesítménye okozta a év/év alapon mért 7,2 százalékos, illetve a negyedév/negyedév alapon mért 1,8 százalékos visszaesést. Török Zoltán mínusz 6,1 százalékos GDP előrejelzése ugyancsak optimistább volt a KSH által mért adatnál. A Raiffeisen Bank vezető elemzője arra számított, hogy a harmadik negyedévben nemcsak megáll a készletek leépítése, de megkezdődhet azok újjáépítése is, de ez még elmaradt. "A mostani GDP adatból nehéz következtetést levonni illetve előre jelezni a negyedik negyedévet és 2010-et", mondta Török Zoltán, aki 2009 egészére 6,5 százalékos visszaesést vár, 2010-re pedig már emelkedést, igaz ennek mértéke igen szerény csak 0,4 százalék lesz. A Raiffeisen Bank vezető elemzője szerint a magyar gazdaság 2010-ben is alulteljesítő lesz, hiszen a euózóna várt növekedési ütem 1,5 százalék 2010-ben.

Barcza György 2009. évi GDP prognózisa kollégájához hasonló: 6,5-6,7 százalékos visszaesést vár, jövőre viszont szerinte megállhat a visszaesés, igaz növekedés sem lesz. A K and H bank elemzője emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank májusban még 8,2 százalékos visszaesést, augusztusban pedig 7,3 százalékos GDP csökkenést jelzett a harmadik negyedévre.
Mindkét elemző úgy látja, hogy a készletek alakulása jelentősen befolyásolta és a jövőben is befolyásolja majd a GDP alakulását. Török Zoltán szerint a készletek lassú felépítése az idei év negyedik negyedévében kezdődhet. Barcza György kiszámította, hogy 1995 óta a készletállomány a GDP 6 százalékáról 3 százalékra csökkent. A most megjelent GDP adat, amely előrevetíti a fogyasztás visszaesését, miközben az infláció is alacsony, kedvezőtlenül befolyásolja a költségvetés bevételeit, azaz a hiányra nézve nagyobb kockázatot jelent, mondta Barcza György.