Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Közbeszerzési vita miatt csúszik a 13 milliárdos szennyvíz-program

2009.11.13. 11:50

Közbeszerzési vita miatt tovább csúszik az Európai Unió közel 80 százalékos támogatásával tervezett, 13 milliárd forintos nyírségi szennyvíz-beruházási program megvalósítása, mondta Mikó Dániel projektvezető, a nyíregyházi önkormányzat tanácsnoka pénteken. A kivitelezői pályázaton vesztes cégek kifogásairól csütörtökön sem döntött a kijelölt biztos, így az építési munkálatok indítása már hónapok óta késik, miközben az érintett lakók két éve fizetik hozzájárulásukat a beruházás költségeihez, mondta az önkormányzati tisztségviselő.Hozzá tette, hogy számára "érthetetlen" a vesztesek magatartása, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt "nem azt bizonygatják jogi képviselőik, hogy az ő pályázatuk miért jobb, hanem azt, miért rossz a kivitelezést elnyerő cégé".
Mikó Dániel szerint egyelőre "kiszámíthatatlan", hogy mikor kezdődhet el a 12,7 milliárd forint értékű beruházás, amely 11 nyíregyházi városrész 215 utcáját érintené, több, mint nyolcezer még csatornázatlan ingatlant kötne be a vezetékhálózatba, s lehetővé tenné a szomszédos Kálmánháza, Kótaj és Nyírpazony szennyvízének fogadását is. Az Európai Unió Kohéziós Alapja a fejlesztési költségek csaknem 80 százalékának előteremtését vissza nem térintendő támogatással, közel 10 milliárd forinttal segíti. A lakossági hozzájárulás egymilliárd forint összegű, míg a nyíregyházi önkormányzat és a szennyvízkezelési szolgáltatást végző helyi cég, a Nyírségvíz Zrt. együtt közel 2 milliárd forint saját erővel járul az összeghez. A projektvezető szerint a beruházásnak tavasz végén, nyár elején indulni kellett volna, ha nincs a közbeszerzési vita.